Yvonne Langelaan
Yvonne LangelaanLife-coachinfo@yvonnelangelaan.nl

Je lijf geeft aan dat er iets aan de hand is.

Toen ik op mijn 16e startte in de zorg dacht ik dat ik onmisbaar was. Wanneer mij gevraagd werd om een extra dienst op me te nemen zei ik altijd ja. Ik ben een echte doener en stond altijd klaar voor mijn werk. Ze hadden me tenslotte hard nodig. Al snel kreeg ik last van allerlei pijntjes, die ik negeerde. Op mijn 21e kreeg ik hiervoor de rekening gepresenteerd. Ik werd overspannen! Niet te geloven 21 jaar en al overspannen.

Dat ik overspannen werd is niet zo gek. Ik werkte 36 uur per week en als er zieken waren konden ze me altijd vragen. Want stel je voor dat ik 'nee' zou zeggen. Dat kon echt niet. Daarvan zouden de bewoners en cliënten de dupe zijn.

Mijn lijf was al veel eerder aan het protesteren. Het begon met lichte klachten, vastzittende nek, pijnlijke schouders en een gevoelige rug. Ik hoef je niet te vertellen dat ik deze signalen gewoon negeerde. Het was makkelijker om mezelf te vergeten dan dat ik de cliënten zou vergeten.

Na een aantal weken van de werkvloer kwam ik er toen achter dat het werk gewoon door was gegaan en dat het prima kon zonder mij, ook al had ik zelf het gevoel dat ik onmisbaar was.

Dat maakte dat ik ging experimenteren door niet gelijk antwoord te geven op verzoeken om extra te komen werken. Ik ging leren voelen wat ik echt wilde en omdat ik ging oefenen in verschillende soorten reacties leerde ik welke reactie voor mij het beste werkte. Door mezelf een time-out te geven en eerst te gaan voelen wat ik echt wilde en kon ik op den duur ook veel beter mijn grenzen voelen en aangeven.

Maar dat niet alleen, ik leerde ook manieren om rust in mezelf te vinden en de spanning die in mijn lichaam zit weer kwijt te raken. Steeds weer terugkomen bij mezelf. Hierdoor ben ik veel beter bestand tegen alle drukte en spanningen om me heen.

Dit gebeurde allemaal met vallen en opstaan. In kleine stapjes, waardoor ik nu op mijn 53e veel meer bij mezelf kan blijven en meer regie over mijn eigen leven heb gekregen. Hierdoor kan ik het werk in de zorg wat ik zo leuk vind en graag doe, veel langer blijven volhouden. Ik moet er echt niet aan denken om te moeten stoppen omdat mijn lijf het niet meer aan kan. En trouwens ik zou niet eens weten wat ik dan zou willen doen. Dat is ook de reden dat ik zelf ook zorg voor mezelf en regelmatig even een sessie bij een collega doe om te zorgen dat fysieke klachten me niet gaan belemmeren bij mijn werk.

Als je mij kent:
Dan weet je dat ik een warm zorgzaam mens ben. Ik word gezien als liefdevol en betrokken bij mijn medemens. Dat stuk laat ik graag zien van mezelf, echter ik heb geleerd dat ik het daar niet alleen mee red. Ik weet nu hoe belangrijk het is om niet alleen warm en liefdevol naar anderen toe te zijn, maar ook naar mezelf. Zelfzorg is enorm belangrijk, voor iedereen. Of je wel of niet in de zorg werkt.

Weet je, dat je me wakker kan maken voor een koffie verkeerd,
Dat ik vroeger verslaafd was aan drop, en dat ik dat nog steeds heerlijk vind.
Dat ik het heerlijk vind om in de natuur te wandelen met mijn hond, dat ik
Geniet als het zonnetje schijnt maar wind en regen ook heerlijk vind.

info@YvonneLangelaan.nl
06 - 24 38 96 90

ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Image