TRAUMA 1: EN HET LIJF

0
trauma-lijf
Categorie
Weekend
Datum
do 27 jan 2022 09:00 - 17:00
Telefoon
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website
Ruimte
Creatie - Bewustzijnscentrum Bala
Organisator
Jolan Roose & Marianne Houben

Zoals de titel terecht suggereert, is deel I van deze vierluik de start van een viertal nascholingen omtrent trauma en de effecten daarvan op en in het lijf.

De nascholing betreft de laatste evidence en best practice based inzichten in traumatische herinnering, waarbij uiteraard Porges (2011), Bessel van der Kolk (2014), Janina Fisher (2015, 2017), Pat Ogden (2006, 2015) en andere grootheden voorbij komen.

Er is namelijk een grote hoeveelheid nieuwe kennis voorhanden die op een prachtige wijze implementeerbaar is – als aanvullende vaardigheden – voor de haptotherapeuten.

In de nascholing wordt aandacht geschonken aan arousal regulatie, de betekenis daarvan binnen trauma, alsook het verschil met hechtingsproblematiek.

Haptotherapie is geënt op het laten ervaren, leren, enz. aan het lijf. Echter, trauma neemt ruimte in en maakt het in vrijheid beschikbaar zijn van het lichaam moeizaam. Bovendien raak je een lichaam aan dat trauma nog in zich draagt; de aanraking kan veel oproepen en zelfs onwenselijk zijn.

Basale vragen die aan bod komen, zijn:

 • Wat is een traumatische herinnering?
 • Pik ik de signalen op die met trauma te maken hebben?
 • Kan ik iemand die getraumatiseerd is, wel behandelen? (Juist als die persoon niet voor een traumabehandeling komt.)
 • Hoeveel trauma kan ik dragen? (Is van invloed dat ik zelf wel/niet getraumatiseerd ben?)
 • Wat moet ik met trauma juist wel of juist niet doen? Waarom?

Wij bieden:

 • Recente & specifieke kennis omtrent trauma
 • Inzicht in de eigen vermogens omtrent behandeling van trauma
 • Vaardigheden voor in de behandeling
 • herkennen van – soms zeer subtiele – symptomen van traumatische herinneringen
 • herkennen van symptomen die samenhangen met ontregeling in zichtbare en voelbare arousal
 • stabilisatie vaardigheden
 • technieken voor uitnodiging versus begrenzing van cliënt

Werkvormen bestaan uit: huiswerkopdrachten vooraf, groepsopdrachten 2-4 personen en zelfstandige opdrachten tijdens de scholing. Theorie overdracht en praktische werkvormen.

Docenten:
Drs. J. Roose: Integratief en lichaamsgericht werkend psycholoog, Sensorimotor Psychotherapy Level I en II, complex trauma (nascholing Janina Fisher)
Drs. M. Houben: GZ-Haptotherapeut, Sensorimotor Psychotherapy Level I en II, complex trauma (nascholing Janina Fisher), PMT-er, doctoraal geneeskunde.

Verplichte literatuur: ‘Trauma sporen’ van Bessel van der Kolk.

SBU’s: 24.

Groepsgrootte: minimaal 6, maximaal 12 mensen.

Kosten: € 400,-. Hierbij is koffie, thee en lunch inbegrepen.

Accreditatie: 24 HTD punten door de VVH toegekend. Wanneer je geïnteresseerd bent, meld je aan. Plaatsing verloopt op volgorde van aanmelding.

Korting: Het mogelijk voor nascholingen korting te krijgen, indien: a) meer dan vijf personen (bijv vanuit een intervisiegroep) worden aangemeld (reductie van 10% op het totale bedrag), b) voor een ander deel van deze serie omtrent trauma wordt ingeschreven (10% op beide).

Datum: donderdag 27 en vrijdag 28 januari 2022

Tijd: inloop 8.45, start 9.00, einde 17.00 op beide dagen.

Interesse? Meld je rechtstreeks aan op de site, via de meld-je-aan knop. Je kunt ook mailen, naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Noot: 

In deze bijzondere tijd mogen we in overleg met RIVM, Gemeente Huizen en veiligheidsregio Gooi & omstreken uitsluitend onder voorwaarden onze activiteiten delen. Lees voor je komst hier onze voorzorgsmaatregelen met nog een aanvulling:

 • Door extra ventilatie van de lesruimte kan de temperatuur binnen frisser zijn. Zorg voor voldoende warme kleding zoals een extra trui of vest en sokken.
 • Neem je eigen yogamat, handdoek, (meditatie)kussen, deken, theebeker en/of gevulde waterfles mee. Vanwege hygiënische redenen mogen er géén materialen van Bala gebruikt worden. 
 • Stoelen en meditatie krukjes zijn beschikbaar en vindt je in de gangen. 
 • Dankjewel voor je begrip en medewerking om op deze manier samen lessen, afspraken en behandelingen te kunnen continueren. Zo is alles in balans met de zorg voor jezelf en anderen. Het is compassiewerk in actie!!