TRAUMA 2: DISSOCIATIE

trauma_dissociatie
Datum
do 20 mei 2021 09:00 - 17:00
Organisator
Jolan Roose & Marianne Houben
Telefoon
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website
Ruimte
Creatie - Bewustzijnscentrum Bala

Dissociatie is een cruciaal mechanisme op momenten dat er te veel van het verwerkingsvermogen van een mens wordt gevraagd. In traumaliteratuur wordt er veel over gesproken. Maar wat gebeurt er nou precies tijdens dissociatie; als we onder de symptoombeschrijving gaan kijken en louter het mechanisme in kaart proberen te brengen? Want dat leidt mogelijkerwijs tot zinnige inzichten om specifieke vaardigheden in te zetten.

De nascholing voert de laatste kennis en inzichten op, waarbij controverses omtrent dit onderwerp niet worden gemeden. Professionals zijn het niet per definitie eens met elkaar!

De nascholing tracht de therapeuten technieken aan te leren die de cliënt in afnemende mate het pad van dissociatie laat volgen; zoals het in het verleden uit noodzaak heeft gemoeten. Eerst in het samen reguleren om het vervolgens alleen ook te kunnen.

Dit doen we aan de hand van direct toepasbare oefeningen. Deze aan specifieke inzichten gekoppelde practice-based vaardigheden kunnen rechtstreeks in de praktijk hun werk kunnen doen wanneer een cliënt disreguleert en uiteindelijk wellicht dissocieert.

Omdat haptotherapie via affectieve verbinding tracht tot ervaring en groei aan te moedigen, en helend te zijn, is het van fundamenteel belang om een cliënt ook in de zone van de mogelijkheid tot leren te houden. Dat is niet het geval wanneer een cliënt op het punt staat om te dissociëren, laat staan daadwerkelijk dissocieert. Voor het ervarings- en groeiproces is het belangrijk om dissociatie te voorkomen zonder te voorzichtig te worden en daarmee uit het lerende gebied te blijven.

In de twee dagen dat we met elkaar gaan werken, komen de volgende aspecten langs:

  • Wat is dissociatie? Wat is de functie? Hoe herken je het?
  • Hoe werk je met een cliënt die snel dissocieert?
  • Wat is het specifieke vermogen dat een haptotherapeut kan aanspreken zodat de verbinding wel tot stand blijft en een cliënt minder snel dissocieert?
  • Hoe ziet uitlevering in dissociatie er uit?
  • Welke vaardigheden kunnen tijdens de sessie worden ingezet, alsook welke technieken kan een cliënt toepassen om meer grip te krijgen op het dissociëren?

Werkvormen bestaan uit: huiswerkopdrachten vooraf, groepsopdrachten 2-4 personen en zelfstandige opdrachten tijdens de scholing. Theorie overdracht en praktische werkvormen.

Docenten:
Drs. J. Roose: Complementair werkend psycholoog, Sensorimotor Psychotherapy Level I en II, complex trauma (nascholing Janina Fisher)
Drs. M. Houben: GZ-Haptotherapeut, Sensorimotor Psychotherapy Level I en II, complex trauma (nascholing Janina Fisher), PMT-er, doctoraal geneeskunde.

SBU’s: 24

Groepsgrootte: minimaal 6, maximaal 12 mensen.

Kosten, per blok: € 400,- per blok (inclusief koffie, thee en lunch). Dit blok kan apart van de andere blokken worden gevolgd.

Accreditatie: 24 HTD punten.

Korting: er kunnen vier blokken omtrent trauma worden gevolgd. Korting is mogelijk, per twee blokken. Bij aanmelding voor twee blokken, krijg je op ieder blok 10% korting.

Data: donderdag 20 en vrijdag 21 mei 2021

Tijd: inloop 8.45, start 9.00, einde 17.00 op beide dagen.

Aanbevolen literatuur: Klapuri, K. (ed.) Five survivors, a hundred lives: stories about trauma and dissociation. (2017). Peaceful Impact Publisher Oy.

Eventueel aanvullende literatuur kun je opvragen als je nieuwsgierig bent naar het onderwerp en je hebt opgegeven voor de nascholing.

Interesse? Meld je aan op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. … of via het aanmeldingsformulier op de site (2thepoint @life) en druk op de meld-je-aan knop aan de linkerkant.

 

Noot: 

In deze bijzondere tijd mogen we in overleg met RIVM, Gemeente Huizen en veiligheidsregio Gooi & omstreken uitsluitend onder voorwaarden onze activiteiten delen. Lees voor je komst hier onze voorzorgsmaatregelen met nog een aanvulling:

  • Door extra ventilatie van de lesruimte kan de temperatuur binnen frisser zijn. Zorg voor voldoende warme kleding zoals een extra trui of vest en sokken.
  • Neem je eigen yogamat, handdoek, (meditatie)kussen, deken, theebeker en/of gevulde waterfles mee. Vanwege hygiënische redenen mogen er géén materialen van Bala gebruikt worden. 
  • Stoelen en meditatie krukjes zijn beschikbaar en vindt je in de gangen. 
  • Dankjewel voor je begrip en medewerking om op deze manier samen lessen, afspraken en behandelingen te kunnen continueren. Zo is alles in balans met de zorg voor jezelf en anderen. Het is compassiewerk in actie!!

 
 Registratie gesloten
 
0