WORKSHOP VREUGDECIRKE: DE KUNST VAN HET LOSLATEN

pizap.com15904006098601
Datum
za 20 juni 2020 14:00 - 16:30
Organisator
Arnold Twigt en Deirdre de Bruyn
Telefoon
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website
Ruimte
Groei - Bewustzijnscentrum Bala

Iedereen heeft wel eens te maken met pijnlijke gebeurtenissen in zijn leven. Maar zelfs de naarste gebeurtenis kan je plezier brengen als je hem goed verwerkt. Hoe doe je dat? Hoe de verwerkingscyclus werkt is in de grote lijnen te zien in de vier fasen van een mensenleven:

  • Babies leven vooral in een wereld die ze nog niet kennen en niet begrijpen. Die angstwereld is ook een wereld vol ontdekkingen.
  • Kinderen huilen relatief veel. Niet omdat ze verzorging tekort komen zoals een baby, maar omdat hun wereld er eentje is van vallen en opstaan.
  • Volwassenen zitten vooral in hun daadkracht. De meesten hebben een gezin te onderhouden, een baan, een huis, een auto en alles wat daarbij komt kijken.
  • Bejaarden ervaren vreugde als ze een goed leven hebben gehad. Maar bij veel bejaarden wordt die vreugde overschaduwd door allerlei kwalen, als gevolg van onverwerkte trauma’s uit eerdere levensfasen. 

En daar gaat het om met de Vreugdecirkel workshop: hoe verwerk je pijnlijke of traumatische ervaringen zodat je ze ook echt los kunt laten, in plaats van ze alsmaar met je mee te dragen en door te geven aan volgende generaties? Hoe doorloop je telkens diezelfde vier fasen bij alledaagse ervaringen, die je elke dag opnieuw transformeert naar positief of negatief nieuw bewustzijn?

De Vreugdecirkel gaat over zeer praktische kennis, die ieder kind eigenlijk al op de middelbare school zou mogen leren.

Een voorbeeld
Laten we uitgaan van een willekeurige nare gebeurtenis: een geliefd huisdier dat wordt overreden door een auto. Als je je huisdier ziet oversteken terwijl de auto nadert, ervaar je angst. Tussen het moment van de aanrijding en het overlijden zelf voel je pijn. Normaal gesproken is verdriet je eerste reactie op pijn. In je verdriet wisselen acceptatie en verzet elkaar af. Waarom moest dit treurige lot nou juist jouw geliefde huisdier overkomen? Misschien word je boos op de automobilist. Dan komt er een moment dat je je realiseert dat je leven verder gaat, maar dan zonder huisdier. Als je verdriet je niet meer verlamt komt er een moment waarop je de draad weer oppakt. Je krijgt weer zin om iets te gaan doen. Dat ‘iets’ begint misschien klein en ceremonieel, bijvoorbeeld met het regelen van het afscheid en het opruimen van de bezittingen die je nu niet meer nodig hebt. In die fase kan je elk moment terugvallen in je verdriet. Na verloop van tijd wordt je daadkracht sterker en stabieler. Als je niet meer zo snel terugvalt in je verdriet komt een moment waarop je dankbaar alle vreugdevolle herinneringen aan je huisdier koestert. Nu kan je je verdriet loslaten en ontstaat er ruimte voor vreugde en voor nieuwe ervaringen.

Basis-emoties
Geen verwerkingsproces verloopt precies hetzelfde en iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar in grote lijnen doorloop je toch de vier ‘basis-emoties’ zoals hierboven is omschreven: angst, verdriet, woede (daadkracht) en plezier. Deze basis-emoties hebben elk hun eigen functie binnen het verwerkingsproces. Door hun functie te begrijpen kan je je relatie met de vier basis-emoties verbeteren.
In het proces heeft bijna iedereen wel bepaalde delen waar hij meestal blokkeert of ontspoort. Het is zeer de moeite waard om je daar bewust van te worden. Als je het eindpunt (plezier) steeds vaker bereikt wordt je leven vreugdevoller.

Werkwijze
In de vreugdecirkelworkshop gaan we uit van een verband tussen je verwerkingsproces en je manier van bewegen. Door je manier van bewegen bewust te veranderen, verandert je verwerkingsproces mee. Omgekeerd is een beter functionerend verwerkingsproces herkenbaar in een meer ontspannen manier van bewegen. De bewegingsoefeningen worden afgewisseld met theorie op het gebied van zingeving.
De kunst van het telkens weer bereiken van plezier kan je beschouwen als een ambacht.
Je ouders zijn de eerste meesters van wie je het verwerkingsproces als klein kind hebt geleerd. Hun reactie op jouw angsten, jouw verdriet, woede en plezier is zeer bepalend. Als je je meesters hebt geëvenaard of overtroffen kan je jezelf nog verder bekwamen door met liefde en aandacht te kijken naar de betekenis van je basis-emoties. Nadat je hebt gezien hoe het verwerkingsproces in elkaar zit, kan je zien waar je eerder stagneerde en ben je in staat om de route naar plezier zelf te vinden.

Bijdrage  € 35,-

 

Wist je dat Bala een afval-vrij centrum is? We vragen hierin jou medewerking door geen spullen mee te nemen die je weg zult gooien na gebruik, alvast bedankt!

 

 
 Registratie gesloten
 
0